
Typowo zimową zupą są dla mnie flaczki... przyrządzam je z warzyw i mięsa kurczaka. Bardzo ważne są przyprawy; majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gałka muszkatołowa... można też kupić gotowe przyprawy do flaczków.

Inne zupy które jadam raczej tylko zimą to fasolowa i grochowa. Ostatnio jednak najczęściej zajadam się zupą z soczewicy. Gotuję kawałek mięsa (łopatki bądź schabu) z warzywami, później dorzucam przepłukaną soczewicę. Ugotowany kawałek mięsa i warzywa wyciągam. Warzywa kroję albo trę na tarce z dużymi oczkami i wrzucam z powrotem do wywaru. Podsmażam trochę cebuli na maśle i dodaje do zupy. Całość przyprawiam solą i pieprzem, no i żeby zupa miała ładny żółty kolor wsypuję kurkumę i miksuję na zupę-krem. Ugotowane mieso kroję w kostkę i dodaję do kremu. Podaję z grzankami i prażonym ziarnem sezamu. Polecam! :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz